Direct naar inhoud
05 November 2020

Gespreksinstrument Kr8! helpt de begeleiding van jongeren in een kwetsbare positie

Hoe maak je de begeleiding richting zelfstandigheid van jongeren in een kwetsbare positie concreet? Dat kan met dit gespreksinstrument KR8!, dat jongeren leert hun eigen wensen, behoeften en verlangens te verkennen en hen helpt bij het ontdekken van hun eigen kracht.

Toekomstgericht werken

Onder jongeren in een kwetsbare positie begeleiden naar zelfstandigheid verstaan we dat er een stabiele basis wordt bereikt op een vijf leefgebieden, de zo genaamde Big Five: onderwijs, support, werk en inkomen, wonen en welzijn. Vijf elementen die daarbij helpen zijn:

 • Toekomstgericht werken
 • Integraal werken
 • Ondersteuning bij het oppakken van eigen regie
 • Benutten van ruimte in wet- en regelgeving voor maatwerk
 • Werken vanuit de behoefte van de jongeren

Gespreksinstrument KR8!

Eén van de methoden om toekomstgericht te werken en jongeren ondersteuning te bieden bij de overgang naar volwassenheid en zelfstandigheid, is gespreksinstrument KR8!. Het richt zich op jongeren van 16-27 en leert hen hun eigen wensen, behoeften en verlangens te verkennen. Het helpt jongeren bij het ontdekken van hun eigen kracht.

KR8! heeft de vorm van een magazine en is een methodische verdieping van het 8-fasenmodel.

Wat zijn de dingen waar zij goed in zijn én energie van krijgen? Kr8! helpt hen na te denken over hun toekomst, en behandelt de 8 zaken die iedereen op orde moet hebben om goed zelfstandig te kunnen leven:

 1. gezondheid
 2. veiligheid
 3. geld en administratie
 4. wonen
 5. familie en gezin
 6. werken en leren
 7. vrienden en vrije tijd
 8. maatschappij en cultuur

Met KR8! leren jongeren zichzelf beter kennen door een aantal vragen in het magazine in te vullen. Er is een aparte toelichting voor begeleiders.

Hoe KR8 in de praktijk werkt en contactgegevens voor vragen of suggesties, vind je hieronder.