Direct naar inhoud
30 October 2020

Bestrijders schadelijke wachttijden vloggen over hun aanpak

In opdracht van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd zoeken Tim Haarlemmer en Frens Pries samen met meerdere zorgregio’s naar oplossingen om kinderen zo snel mogelijk de juiste hulp te laten krijgen. Voor deze vlogreeks nemen ze je mee tijdens hun missie om de wachttijden om de jeugdhulp drastisch te verkorten.

Als je eenmaal de stap hebt gezet om om hulp te vragen, wil je het liefst dat jij, je kind of jouw gezin zo snel mogelijk geholpen wordt. Iedereen die wel eens met een (jeugd)zorginstelling te maken heeft gehad weet dat het meer dan eens voorkomt dat je moet wachten. Wachten op een intakegesprek, een doorverwijzing, een behandeling of een plaatsing lijkt er nu eenmaal bij te horen, maar kan negatieve gevolgen hebben en soms zelfs schadelijk zijn.

Tim en Frens willen resultaat boeken: samen met de verschillende partners uit meerdere zorgregio’s (gemeenten en jeugdzorgaanbieders) willen ze aanpassingen doorvoeren die een evident effect hebben op de wachttijden.

Vlog #1: In deze eerste vlog stellen ze zich voor:

Ze kunnen niet bij iedere jeugdzorginstelling tegelijkertijd aan de slag met de aanpak van de wachttijden, maar het is uiteindelijk wel hun streven om door heel Nederland de wachttijden te verkorten. Daarom werken Tim en Frens met twee piramides die laten zien hoe ze de praktijkvoorbeelden en inzichten uit de ene regio uiteindelijk ook in de andere zorgregio’s zullen verspreiden. Bekijk hun uitleg hieronder:

Vlog #2 Schadelijke wachttijden: hoe pak je efficiënt de wachttijden aan?

Samen met de jeugdzorgregio Hart van Brabant hebben ze nu de afspraak staan dat er binnen nu en tien jaar geen wachttijden meer zullen zijn. Hun derde vlog gaat over Brabant; hoe gaan zij nu echt aan de slag met wachttijden?

In vlog #3 'Regio Brabant echt aan de slag' zijn ze optimistisch:

De volgende stap in hun missie om de wachttijden in de regio Hart van Brabant (en de rest van Nederland) binnen de jeugdhulp terug te dringen, gingen Tim en Frens rond de digitale tafel zitten met de bestuurders van verscheidene organisaties. Tim legt uit waarom dit belangrijk is.

Vlog #4: Aan tafel met Brabantse bestuurders

Ze geloven erin dat wachttijden eigenlijk helemaal niet zo normaal horen te zijn. Samen met de jeugdzorgregio Hart van Brabant hebben ze nu de afspraak staan dat er binnen nu en tien jaar nul, zero, nada, geen wachttijden meer zullen zijn.

In Vlog #5 bekijken Tim en Frens hoe het nu in regio Brabant gaat:

Ze kunnen niet bij iedere jeugdzorginstelling tegelijkertijd aan de slag met de aanpak van de wachttijden, maar het is uiteindelijk wel hun streven om door heel Nederland de wachttijden te verkorten en zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Bekijk de zesde en laatste vlog: Hoe pak je de schadelijke wachttijden aan?