Direct naar inhoud

Hoe ga je om met werkdruk?

De mate van werkdruk onder professionals die werken met jeugd is volgens het Trimbos Instituut tijdens de Coronacrisis onverminderd hoog gebleken. Wat kun je als professional zelf doen om de werkdruk te verlagen?

Werkdruk in de praktijk

De hoge werkdruk voor veel professionals die met jeugd werken dagelijkse realiteit. Hoe ga je daarmee om? Wat helpt? In dit artikel delen we tips en trics van professionals die vertellen wat hen helpt om het hoofd koel (en het hart warm) te houden. Wat kun je als professional zelf doen om de werkdruk te verlagen?

Tips en trics van professionals

Wie weet beter hoe professionals die werken met jeugd om kunnen gaan met werkdruk dan de professionals zelf? Een aantal tips:

 • “Leer kort, bondig en snel schrijven. Ik heb hier een training voor gevolgd. Klinkt saai, maar het bespaart me nog steeds dagelijks enorm veel tijd!”
 • “Start je dag met overzicht. Ga niet direct aan de slag, maar neem een paar minuten de tijd om op te schrijven wat je vandaag wilt doen. Bepaal je prioriteiten. Wat moet af? Waar moet je beginnen? Dit helpt mij om gedurende de dag functioneler, maar ook met minder stress te werken.”
 • “Ik las ooit ergens: wees ’s ochtends een denker en ’s middags een maker. Sinds ik mijn denkwerk in de ochtend doe en uitvoerend werk in de middag, ervaar ik echt veel minder druk. In de chaos die mijn werk soms kan zijn, heb ik toch een soort ritme gevonden. Verbazingwekkend hoe dat mij helpt!”
 • “Ik plan bewust tijd in voor mijn mail. In die tijd beantwoord ik mails die meer aandacht vragen. Als ik dat niet doe, blijven die mails de hele dag in mijn hoofd hangen. Doordat ik weet dat ik er een moment voor gepland heb, hoef ik er eerder niet mee bezig te zijn.”
 • “Doe de dingen waar je tegenop ziet direct aan het begin van de dag. Bij mij zijn dat de dingen die in mijn achterhoofd blijven zeuren, waardoor ik telkens afgeleid raak. Dan denk ik: ik kan er maar beter vanaf zijn.”
 • “Ik zeg altijd: gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid. Als je iemand anders ergens voor nodig hebt, spreek deze persoon dan individueel aan. Dit zorgt voor snelheid. Functioneel samenwerken bepaalt voor mij veel in de mate van werkdruk.”
 • “Mijn gouden tip is: schrijf al je to-do’s direct ergens op. Ik kan mijn dag altijd pas afsluiten als mijn hoofd leeg is. Daarvoor is het nodig om alles wat in mijn hoofd zit op te schrijven. Zelf zet ik zo’n actielijstje in mijn online agenda voor de volgende werkdag. Dan begin ik die dag altijd met het doornemen van dat lijstje. Zo hoef ik niet bang te zijn dat ik iets vergeet en kan ik mijn dag goed afsluiten”.

Meer voorbeelden van wat helpt/werkt:

 • Op deze pagina van MIND vind je verschillende tips over timemanagement.
 • In het online magazine Werkplezier Werkt lees je hoe meer werkplezier bijdraagt aan de vermindering van werkdruk. Ook vind je in dit magazine verschillende tips van professionals uit de praktijk.
 • Op Platform Werkdruk PO vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met werkdruk. Het platform is bedoeld voor professionals werkzaam in het primair onderwijs, maar het is zeker ook voor andere professionals die werken met jeugd interessant!
 • Op deze pagina van Integraal Werken in de Wijk vind je een handreiking voor professionals, managers en beleidsmakers als hulpmiddel om de caseload te bepalen voor hun lokale (wijk)teams. Het open denkkader biedt een structuur voor het onderbouwen, evalueren en bijstellen van de caseload van de wijkteamprofessionals.
 • Op deze pagina lees je meer over Teamwerk-VO, een procesaanpak waarmee scholen zelf aan de slag kunnen om een gezonde werkomgeving en werkplezier te stimuleren.
 • Op de website van Jeugdzorg Werkt kun je gratis het Werkdrukspel aanvragen. Ga met hulp van dit spel ontspannen én oplossingsgericht het gesprek over werkdruk aan met je collega’s. Praat onder andere over thema’s als omgaan met grenzen, combinatie werk en privé en steun van collega’s.
 • In 2019 schreef het Nederlands Jeugdinstituut over de hoge werkdruk, krapte op de arbeidsmarkt en hoog verzuim in de jeugdsector.

Heb jij ook een goede tip voor je mede-professionals? Of ken je een ander mooi initiatief? Laat het ons vooral weten, zodat andere professionals kunnen leren van jouw ervaring.

Stuur een mail naar vakmanschap@nji.nl of deel je tips in de community.

Praat mee in de community
A picture