Direct naar inhoud

JB-Café

Echt anders werken, in plaats van alleen het proces optimaliseren, is een grote uitdaging. De druk op professionals en organisaties is groot. Tegelijkertijd is reflectie een belangrijke voorwaarde voor merkbare verandering. Daarom organiseert het landelijke projectteam samen met stakeholders uit het veld Jeugdbeschermingscafe’s (JB-Cafés).

Het JB-Café is een plek waar de pilotlocaties en anderen geïnteresseerden samenkomen om in een open sfeer te leren en te reflecteren op actuele thema’s die relevant zijn voor de doorontwikkeling van de Jeugdbescherming. De bijeenkomsten worden mede gebaseerd op de pilots, maar ook op ontwikkelingen op het gebied van jeugdbescherming die op andere plekken dan de pilotlocaties gaande zijn.

Wanneer?

Het eerste JB-Café heeft op 6 februari 2020 plaatsgevonden. Door de maatregelen rondom het coronavirus kunnen de aankomende JB-Cafe’s helaas niet in real-life plaatsvinden. Daarom hebben we een alternatief bedacht, namelijk digitale JB-Cafés!

Graag nemen we jullie op een digitale manier mee om in een open sfeer te leren en te reflecteren op actuele thema’s die relevant zijn voor de doorontwikkeling van de Jeugdbescherming.

Voor wie?

Voor de JB-Cafés zijn alle soorten professionals - van medewerker tot bestuurder - van harte uitgenodigd, net als betrokkenen vanuit de wetenschap en ervaringsdeskundigen etc.

Wat?

In verschillende interviews met professionals uit het veld wordt aan de hand van thema’s gesproken over de Jeugdbescherming.

Het onderwerp van het eerste JB-Café was ‘Samenwerking in de Jeugdbescherming ten tijde van het Coronavirus’. Het tweede digitale JB-Café staat in het teken van ‘Jeugdbescherming in Nederland in vergelijking met andere landen.’

Bekijk het eerste digitale JB-Café:

In gesprek met Caroline Vink, expert internationaal jeugdbeleid

Na het eerste digitale JB-Café, het driegesprek met Kalle van IJzendoorn, Levi van Dam en Merlijn Ballieux hebben er twee interessante digitale gesprekstafels plaatsgevonden over werken binnen de Jeugdbescherming in tijden van Corona.

In dit volgende digitale JB-Café gaat Merlijn in gesprek met Caroline Vink adviseur bij het NJI en expert internationaal jeugdbeleid. Ze adviseert overheden, onderzoekers en organisaties over internationale ontwikkelingen op het gebied van jeugd, jeugdzorg en jeugdbeleid. Zij signaleert buitenlandse trends die belangrijk kunnen zijn voor binnenlands gebruik en vertaalt werkzame oplossingen naar de Nederlandse situatie.

Bekijk het tweede digitale JB-Café:

Derde digitaal JB-Café: In gesprek met Arno Lelieveld en Mariska van der Steege over Burgervoogdij

Na het twee succesvolle digitale JB-Cafés met bijbehorende gesprekstafels is hier het derde interview in de reeks. In dit interview gaat Merlijn in gesprek met Arno Lelieveld en Mariska van der Steege over Burgervoogdij: Wat is het? Voor wie is het? Wat vraagt het van professionals, het werkveld en van de Burgervoogd zelf?

Wanneer dit interview je nieuwsgierig maakt, meld je dan voor een digitale tafel met Arno en Mariska op 14 juli van 13:30 – 15:00.

Bekijk het Interview:

Wat nog meer?

Graag willen we samen met jullie in gesprek over actuele thema’s in de jeugdbescherming. Dit doen we ook via een aantal interactieve digitale JB-Cafés met een kleine groep deelnemers. Tijdens deze digitale JB-Cafés zijn deelnemers aan de pilots betrokken en kunnen externen aansluiten. Er is ruimte voor interactie en het gesprek met elkaar.

Bevindingen

De belangrijkste rode draden en conclusies uit de JB-Cafés worden gebundeld. Deze bevindingen hebben een belangrijke verbinding met het onderzoek dat naar de pilots wordt gedaan.

Benieuwd naar de volgende JB-Cafés? In de agenda vind je de aankomende data.