Direct naar inhoud
Marieke Duijsters

Werken in een veranderend jeugdveld

Werken in de jeugdsector is werken in een omgeving die steeds in beweging is. De invoering van de Jeugdwet in 2015 was een grote verandering en waarschijnlijk niet de laatste. Het is daarom van belang dat professionals kunnen omgaan met de onzekerheid en onduidelijkheid die dit met zich meebrengt.

Het is niet altijd scherp omlijnd wat van professionals verwacht wordt. Dit vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. De verandering waar professionals nu middenin zitten, vraagt ander gedrag en een andere manier van kijken naar ouders en kinderen. Daarmee gaat het ook over je overtuigingen en over de manier waarop je omgaat met ouders en kinderen.

Bij deze veranderingen past een andere manier van leren. Niet meer vooral leren door scholing en training, maar dicht op het werk zelf. Bijvoorbeeld door met je team te reflecteren en daarmee betekenis te geven aan ervaringen en wat die betekenen voor je dagelijks handelen. Je leert dan actief en creërend en niet als consument die door een ander aangereikte inhoud opneemt.

Op deze plek delen professionals hun ervaringen. Je vindt hier tips en informatie over de nieuwe manier van werken. Van artikelen en handreikingen tot ervaringen uit de praktijk. Leer je mee?

Heb je je suggesties, aanvullingen of vragen? Neem contact met ons op via vakmanschap@nji.nl.

A picture
15 juni 2020
Interview met Ambassadeur voor de jeugd: ‘Ik wil iets betekenen voor nóg meer kinderen en jongeren’

Het NIP organiseert samen met twee andere beroepsverenigingen (BPSW en NVO) de eenjarige leergang tot Ambassadeur voor de jeugd. Onder het motto ‘niet over, maar met professionals spreken’ worden vakvrouwen en -mannen opgeleid om De stem van de...

Lees meer

Heb je een vraag of opmerking over Samenwerken in de zorg om het kind? Neem contact op met:

A picture

Platform Vakmanschap

vakmanschap@nji.nl