Direct naar inhoud
11 November 2020

Vierde GHNT podcast: Blijvend Veilig floreert bij ‘professionele vriendschap'

Eén professional is en blijft betrokken zo lang als dat nodig is, je zit als het ware op de bank, dat is hét basis principe binnen de aanpak Blijvend Veilig in Amsterdam. Hanneke Bakker, bestuurder Blijf Groep, en Marjan Koopman, programmadirecteur Samen Doen praten hierover in deze vierde GHNT podcast.

Beide bestuurders stappen over de schaduw van hun eigen organisatie heen om het professionals mogelijk te maken om vanuit dit principe hun werk te doen binnen multi-probleemgezinnen waar onveiligheid is.

Professionele vriendschap

Binnen Blijvend Veilig is erkennen dat je huiselijk geweld en kindermishandeling niet alleen kunt oplossen, de eerste stap. Als bestuurders moet je met elkaar een soort van ‘professionele vriendschap’ hebben.

Bestuurders moeten stabieler zijn dan hun politieke omgeving. Wethouders komen en gaan en zowel gemeentelijk als landelijk wisselen politieke kleuren. Maar als je van een professional vraagt om er voor een gezin te zijn en er te blijven, moet je ook als bestuurders een blijvende band met elkaar hebben om die structurele bijdrage aan veiligheid binnen gezinnen mogelijk te maken.

Langdurige betrokkenheid bij het gezin is noodzaak

Alleen zo kan steeds één dezelfde professional met één gezin werken aan een duurzamere en perspectiefvolle aanpak, waarbij veiligheid voorop staat. Als je een stap wilt maken naar duurzame veiligheidm, werk je vanuit een professionele ‘vriendschapsrelatie’ met het gezin.

Deltaplan voor veiligheid

Een deltaplan voor veiligheid met op landelijk niveau een deltacommissaris, dat is de wens van Hanneke en Marjan. Dan is het mogelijk dat het signaleren van en onderzoek naar onveiligheid binnen een multi-probleem gezin heel natuurlijk overgaat in zorgverlening.

Beluister de vierde podcast en eerdere podcasts van Geweld Hoort Nergens Thuis.