Direct naar inhoud
Marieke Duijsters
04 November 2020

Hoe blijf je met plezier werken in tijden van corona?

Corona is al enige tijd onder ons, en dat zal voorlopig nog even blijven. Hoe blijven we met plezier en in balans werken in een onzekere, ongewisse context, vaak via digitale wegen en op afstand?

Tijdens de eerste coronagolf vroegen de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen om een snelle aanpassing. We hebben even 'een tandje bijgezet' en misschien stond jij of jouw collega in de overleefstand.

Het is de vraag of dit tijdens en na de tweede golf ook de beste strategie is. Het gaat nu – meer dan in de eerste golf – over duurzaamheid: het met plezier en in balans blijven werken in een onzekere, ongewisse context, vaak via digitale wegen en op afstand.

Vastgelopen? Zo kom je weer in beweging

Deze onzekere situatie komt bovenop de complexiteit die er in je werk als professional misschien al was. Werken in een complexe context geeft een grotere kans op (tijdelijk) vastlopen. Bijvoorbeeld het vastlopen in de hulp aan kinderen en gezinnen, of het vastlopen op persoonlijk en teamniveau in het werk; even de balans kwijt zijn.

Hoe vervelend het ook is, dit vastlopen biedt ook een kans op verbetering door er (samen) op te reflecteren en tot nieuwe inzichten en nieuwe wegen te komen.

Om te blijven ‘bewegen’ in complexe situaties helpt het om vaker samen een pas op de plaats te maken. Om te vertragen en vanuit daar anders te denken en te doen.

Wat helpt om een moment van vertraging te vinden?

  • Benut je intuïtie en spreek je uit
  • Delen van ervaringen
  • Tijd om stil te staan
  • Lees meer over praktische tips over hoe je jezelf gezond houdt in coronatijd

Op de website van het NJi lees je meer over leven en werken met het coronavirus.

Vraag aan de praktijk

Herken je dit? Hoe gaan jullie om met deze buitengewone situatie, en wat helpt jullie daarin? Stuur een e-mail naar m.robben@nji.nl om je ervaring te delen.