Direct naar inhoud
22 June 2021

Dialoogsessie: Burn out klachten bij professionals in het sociaal domein

In deze dialoogsessie gaan we met elkaar in gesprek over hoe we van zelfzorg naar teamzorg kunnen komen nadat we in vogelvlucht de belangrijkste inzichten uit recent onderzoek hebben gepresenteerd.

Coping is altijd een interessante thematiek om te onderzoeken bij verschillende doelgroepen, of het nu gezinnen in armoede zijn, mensen met een psychiatrische problematiek, eenzame bewoners in de wijk of mantelzorgers.

Het is boeiend in kaart te brengen welk gedrag heeft geholpen om het vol te houden in een stressvolle situatie en welk gedrag daar misschien aan bijdraagt, maar niet gezond is om langere tijd vol te houden. Gedrag wat doorschiet naar ongezondere coping en naar een overlevingsstrategie.

Zelfzorg en teamzorg

Ook de professional in het sociaal domein staat onder stress en maakt gebruik van coping gedrag. En hoewel coping gedrag de risico’s van stress en burn-out (gerelateerde klachten) tijdelijk kan afwenden, is het van belang dit gedrag in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te leren hanteren.

Dit is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de individuele professional, maar ook van direct betrokkenen zoals netwerk, collega’s en de teamleiding. Kortom, dit vraagt naast zelfzorg ook teamzorg.

Zie jij ook de meerwaarde van teamzorg voor zelfzorg? En wil je hier meer over te weten komen en met anderen over in gesprek kunnen gaan? Meld je aan via onderstaande link.